Lodówka to jedno z niewielu urządzeń w naszych domach, które musi być podłączone do prądu 24 godziny na dobę. W dużej mierze odpowiada więc za wysokość naszych opłat za prąd. Z tego powodu warto nauczyć się rozsądnie, a tym samym oszczędnie, korzystać z lodówki. Nie wymaga to od nas wiele pracy, może za to przynieść wymierne korzyści.
Ile prądu zużywa lodówka?
Większość urządzeń użytku domowego możemy zwyczajnie odłączyć od prądu, kiedy z nich nie korzystamy. Telewizor, sprzęt muzyczny, czy nawet ładowarka do telefonu – wszystkie one pobierają prąd nawet wtedy, gdy z nich nie korzystamy, przebywając w tzw. trybie czuwania. Odłączenie wtyczki z prądu sprawi, że jego zużycie spadnie w tych przypadkach do zera.
Jak jednak ta zasada ma się do lodówki? Lodówki nie możemy po prostu wyłączyć, bowiem wszystkie przechowywane tam towary, w tym również mrożonki, po prostu by się zepsuły. Urządzenie to musi być podłączone do prądu przez cały czas. Nie znaczy to jednak, że musi nas rujnować. Istnieje bowiem kilka prostych zasad, które pomagają ograniczyć zużycie prądu przez sprzęt, a tym samym przyczyniają się do obniżenia naszych rachunków.
Według szacunkowych obliczeń, lodówka odpowiada za zużycie 1/3 energii wykorzystywanej przez gospodarstwo domowe w ujęciu rocznym. Co za tym idzie, roczny koszt prądu pobieranego przez standardowej wielkości sprzęt wynosi około 250 zł, natomiast nieco większe lodówki potrafią kosztować nawet 350 zł rocznie.
Podczas zakupu nowego sprzętu warto zwrócić uwagę na jego klasę energetyczną. Modele klasy A, energooszczędne, potrafią zużywać nawet o 1/4 mniej prądu niż modele klasy B.
Jeśli jednak nie planujemy akurat wymiany sprzętu – nic straconego. Rozsądne użytkowanie lodówki zmniejszy nasze rachunki nawet o kilkadziesiąt złotych.
Jak zmniejszyć zużycie prądu przez lodówkę?
Podejmij wyzwanie i spróbuj wprowadzić w życie przynajmniej część z poniższych porad.
Zadbaj o odpowiednie ustawienie sprzętu w kuchni
Nie stawiaj lodówki przy źródłach ciepła takich jak kuchenka czy kaloryfer. Im cieplejsze będzie miejsce, w którym stoi lodówka, tym szybciej będzie się ona nagrzewać. W konsekwencji częściej będzie musiał uruchamiać się agregat chłodzący wnętrze urządzenia.
Najlepiej więc, aby sprzęt znajdował się w jak najchłodniejszym otoczeniu. Zwiększenie temperatury otoczenia lodówki nawet o 1 stopień wygeneruje zużycie energii wyższe o kilka procent. Jeśli jednak uda Ci się zmniejszyć temperaturę w kuchni, zużycie prądu odpowiednio zmaleje. W związku z tym warto rozważyć całkowite wyłączenie kaloryferów w kuchni.
Nie dosuwaj lodówki do ściany
Z tyłu powinno znajdować się miejsce, które pozwoli urządzeniu z łatwością odprowadzać gromadzące się ciepło. Kratki wentylacyjne lodówki nie powinny być zastawiane, co więcej, powinny być regularnie odkurzane. Tylko w ten sposób zadbamy o odpowiednią cyrkulacje powietrza. Dzięki takim zabiegom możemy zaoszczędzić rocznie nawet 40 zł.
Kontroluj stan uszczelek
Drzwi powinny ściśle przylegać do lodówki. Każda nieszczelność sprawia bowiem, że do lodówki dostaje się ciepło, co powoduje z kolei wzmożoną pracę agregatu, który stara się schłodzić wnętrze.
Jak sprawdzić, czy drzwi lodówki są szczelne? Weź kartkę papieru i włóż między lodówkę a drzwi. Po zamknięciu drzwi spróbuj przesunąć kartkę. Jeśli uszczelka spełnia swoje zadanie, będziesz mieć problem z przesunięciem kartki. Jeśli z kolei przesuwa się ze względną łatwością – uszczelka nadaje się do wymiany.
Ustaw optymalną temperaturę
Optymalna temperatura w chłodziarce wynosi 4-7ºC. Im wyższą ustawimy, tym mniejsze będzie zużycie prądu. Obniżenie temperatury o dwa stopnie spowoduje, że zużycie prądu wzrośnie o kilkanaście procent. Najlepiej więc ustawić temperaturę na 7ºC.
Z kolei optymalna temperatura w zamrażarce to około -18ºC. Każdy stopień mniej sprawi, że zużycie prądu wzrośnie niemal o 10%. Niższa temperatura nie pomoże w zachowaniu trwałości produktów.
Regularnie usuwaj szron z lodówki i zamrażarki
Według szacunkowych obliczeń każde 3mm warstwy szronu lub lodu w chłodziarce i zamrażarce zwiększa zużycie prądu o dodatkowe 10%. Dlatego też urządzenie trzeba regularnie rozmrażać, kilka razy do roku. Panująca wewnątrz wilgoć utrudnia schłodzenie wnętrza do odpowiedniej temperatury.
Nowsze urządzenia posiadają tzw. technologię no frost, dzięki czemu na ich ściankach nie zobaczymy raczej kryształków lodu. Warto jednak raz w roku rozmrozić również taki sprzęt.
Zawsze zamykaj drzwi do lodówki i zamrażarki
Nawet wtedy, gdy tylko na chwilę wyciągasz z niej masło czy dżem. Im dłużej drzwi będą otwarte, tym bardziej wnętrze się nagrzeje, a sprzęt będzie musiał zużyć dodatkową ilość prądu, aby ponownie je schłodzić.
Ustaw produkty tak, aby pamiętać gdzie leżą
Jeśli w twojej lodówce panuje bałagan, z pewnością za każdym razem gdy otwierasz jej drzwi, przez chwilę zastanawiasz się, gdzie leży dany produkt, szukasz go, czas mija a... wnętrze lodówki się nagrzewa. Dlatego też warto układać produkty w taki sposób, abyśmy mogli szybko sięgnąć po to, czego potrzebujemy.
Dodatkowo, zanim otworzymy drzwi lodówki warto zastanowić się, co chcemy z niej wyciągnąć i najlepiej zrobić to jak najszybciej, za jednym razem.
Im częściej będziemy otwierać lodówkę lub zamrażarkę oraz im dłużej drzwiczki pozostaną otwarte, tym bardziej nagrzeje się wnętrze, a sprzęt będzie musiał zużyć dodatkową porcję prądu, aby się schłodzić.
Wyciągaj żywność na krótko
Schłodzenie każdego produktu z osobna zajmuje lodówce sporo czasu. Jeśli więc wyciągasz masło, schowaj je z powrotem od razu po wykorzystaniu. Im bardziej dany produkt się nagrzeje, tym bardziej podniesie temperaturę wewnątrz urządzenia, a sprzęt będzie musiał zużyć dodatkową dawkę prądu, aby go schłodzić.
Nie przepełniaj chłodziarki...
Jeśli urządzenie będzie przepełnione po brzegi, będzie musiało zużyć więcej energii, aby schłodzić się do wymaganej temperatury.
Zastanów się, czy na pewno nie przesadzasz z ilością kupowanego jedzenie. Dzięki temu zaoszczędzisz również na wydatkach na zakupy, a jedzenie niepotrzebnie nie wyląduje w koszu.
…ale nie pozwól również, by była pusta
W połowie pusta lodówka również zużywa więcej prądu, niż lodówka pełna (jednak nie przepełniona po brzegi!). W związku z tym należy znaleźć złoty środek, a gabaryty sprzętu dobierać racjonalnie, w zależności od swoich potrzeb. Jeśli chłodziarka i zamrażarka są puste, gorzej utrzymują temperaturę i szybciej nagrzewają się przy otwieraniu drzwi.
Zamykaj produkty w szczelnych opakowaniach
Jeśli produkty przechowywane w lodówce zamkniemy w szczelnych opakowaniach, zminimalizujemy wytwarzanie się wilgoci w jej wnętrzu. Dodatkowo, przechowywane w ten sposób produkty zachowają świeżość na dłużej. Dzięki temu nie będą się bowiem kontaktować ze schłodzonym powietrzem, a co za tym idzie – nie będą przyjmować, ani oddawać wilgoci. Parujące produkty sprawiają, że sprzęt gorzej radzi sobie z chłodzeniem.
Im więcej wilgoci i szronu, tym więcej prądu lodówka będzie zużywać, aby się schłodzić.
Nie wstawiaj do lodówki ciepłych dań
Ciepłe dania podwyższą temperaturę w lodówce. Agregat będzie musiał pracować intensywniej, aby schłodzić wnętrze. Ponadto wewnątrz wytworzy się para i wilgotne powietrze dodatkowo utrudni pracę sprzętu. Przed włożeniem potrawy do lodówki upewnij się, że nie jest ciepła.
Ponadto jeśli na dworze panuje mróz, możesz mocno schłodzić lub nawet zamrozić produkt, który planujesz umieścić w zamrażarce. Dzięki temu ograniczysz jej pracę.
Rozmrażaj mrożonki w lodówce
Jeśli na obiad będzie Ci potrzebny kurczak, który leży w zamrażarce, pomyśl odpowiednio wcześniej o jego rozmrożeniu. Dzięki temu będzie można to zrobić w lodówce. Zamrożone danie będzie dodatkowo pomagało schłodzić wnętrze lodówki, dzięki czemu w tym czasie zużyje ona mniej prądu. Ponadto wolniejsze rozmrażanie pozwala zachować odpowiedni smak dania.
Wprowadź w życie przynajmniej kilka z tych prostych zasad i ciesz się niższymi rachunkami za energię!
Tekst: Olga Gierszal
Koniecznie zapisz się do naszego newslettera.
Wyślemy Ci wiadomość tylko wtedy, gdy na rynku pojawi się PRAWDZIWA OKAZJA. Dzięki niej zaoszczędzisz bądź powiększysz swoje oszczędności. Warto!